NEW! l'Éther Créatif / Jura

 

De Jura, de kleinste wijnregio van Frankrijk, slechts 1% van alle Franse wijngaarden bevinden zich in deze streek. En de vraag naar wijnen uit dit gebied is enorm. Dus wijngaarden in de Jura zijn zeer gezocht, en de prijzen stijgen navenant. Zelfs prestigieuze wijnproducenten uit de Bourgogne willen hier wijngaarden opkopen. Ondanks dat zijn er gelukkig nog steeds jonge, getalenteerde wijnmakers die hier hun eigen wijndomeintje kunnen starten! Misschien wel de spannendste nieuwkomer: l'Ether Créatif. Een nieuwe naam in de Jura, maar Marina en Dédé Santos zijn zeker geen beginnelingen.

Al in 2009 begonnen Marina en Dédé in hun thuisland Brazilië een wijndomein. Als eerste en enige in Brazilië begonnen ze met bio-dynamische wijnbouw. Marina is oenoloog, Dédé is van oorsprong ingenieur maar heeft zichzelf omgeschoold tot kok. Het stel begon dus ook een wijnbistro bij het domein, en een grote tuin waar ze zelf groente, fruit en kruiden voor hun restaurant verbouwden.  Ze maakten wijn zonder toevoegingen en manipulaties: vinho natural avant la lettre.

Na ruim tien jaar werden ze het "vechten tegen de bierkaai" zat, als enige natuurlijke wijnmaker omringd door producenten die volop chemische troep gebruiken. Ook de politieke situatie in Brazilië werkte niet mee.  Marina en Dédé besloten te vertrekken naar Europa. Naar Frankrijk, om precies te zijn, wat ze beschouwen als de bakermat van de natuurwijn. In 2021 (midden in de coronaperiode) kwamen ze aan. Ze bezochten veel verschillende gebieden, maar in Jura hadden ze direct het gevoel: hier voelen we ons thuis, hier horen we thuis!

Ondertussen hadden ze een wijngaardje gekocht in de Beaujolais, om toch alvast zelf wat wijn te kunnen maken. Ze vonden een oud perceeltje in Vaux-en-Beaujolais, een hele steile wijngaard hoog gelegen boven het dorp, met een bijzondere ondergrond van granite rose met pierres bleu. Na eerst een tijdje in Arbois te hebben gewoond vonden ze een oud vervallen pand in Nevy-sur-Seille. Dorpsbewoners die het gebouw kenden raadden het met klem af, maar toch kochten ze het bouwvallige pand en begonnen het op te knappen. Te beginnen met de ruimtes die bestemd waren om wijn te maken. Daarnaast realiseren ze nog een gîte naast de wijnmakerij die ze in de toekomst willen verhuren. Om inkomsten te genereren ging Dédé weer als kok aan de slag, hij werd chef bij de leukste bistro ter wereld: Bistro des Claquets in Arbois. Daarnaast gingen hij en Marina werken voor Steve en Celine Gormally (Domaine les Dolomies). 

Ook begonnen ze nog een kleine activiteit als negociant: ze kochten druiven (uiteraard biologisch) bij wijnmakers in Saumur (Loire) en in de buurt van Gigondas (Rhône). Hiervan maken ze een bijzondere serie pétillants naturels onder de naam Tupi, genoemd naar een Braziliaans inheems volk. De wijnen hebben de namen en afbeeldingen op het etiket van dieren die in Brazilië met uitsterven bedreigd worden.  

Maar het sprookje wordt nog mooier: met ingang van dit oogstjaar (2024) hebben Marina en Dédé de beschikking over wijngaarden in de Jura!! Een aantal percelen in Nevy-sur-Seille en in Chateau Chalon die ze konden overnemen van Domaine les Dolomies, en ook een wijngaard in Pupillin die ze huren van Catherine Hannoun (Domaine de la Loue). Al deze akkers werden dus al jarenlang biologisch bewerkt. Marina en Dédé willen nog verder gaan, met bio-dynamie en agro-forestry. De wijnen die ze zullen maken zijn (net als nu al hun negoce-wijnen en hun eigen gamay uit de Beaujolais) 100% natuurlijk: zonder enige toevoeging, dus ook geen toegevoegd sulfiet. Door hun jarenlange ervaring in Brazilië weten ze hoe ze natuurwijnen kunnen maken die verzorgd en stabiel zijn, zonder afwijkingen of funky kantjes.

De energie en toewijding van Marina en Dédé zijn ongelofelijk. Heel indrukwekkend wat ze in zo'n korte tijd al hebben weten te realiseren (en passant hebben ze ook nog zeer goed Frans geleerd). De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen voor hun eerste eigen Jurawijnen. Tot die tijd: drink vooral ook hun Beaujolais en petnats! Die zijn namelijk écht heel goed en lekker! En klanten van het eerste uur krijgen voorrang op het moment dat de wijnen uit de Jura verdeeld gaan worden ;) 

 

Sorteer op
  • Tamanduá 2023
    Tamanduá 2023

    Petillant naturel van chenin blanc, afkomstig uit Saumur-Champigny. Gevinifieerd in de Jura. Lekker licht (10,5% alcohol) en fris, mineralig. Fijne, complexe bubbel.

    Maakt deel uit van een bijzondere serie pétillants naturels…

    € 22,50
  • Jacaré 2023
    Jacaré 2023

    Complexe, frisse witte bubbel (pétillant naturel) van grenache blanc. Druiven afkomstig uit de buurt van Gigondas, gevinifieerd in de Jura. Bescheiden alcohol (11,5%) onbescheiden smaakvol. Fruitig (peer, appel) en…

    € 22,50
  • Ararinha azul 2023
    Ararinha azul 2023

    Energieke bubbel (pétillant naturel) van direct geperste grenache noir. Druiven afkomstig uit de omgeving van Gigondas, gevinifieerd in de Jura. Crispy rood fruit, floraal en kruidig. Slechts 11,5% alcohol.

    Maakt deel uit van…

    € 22,50
  • Anti Héros 2022
    Anti Héros 2022

    Antiheld, of miskend talent? Gamay afkomstig van eigen wijngaardje in Vaux-en-Beaujolais. Heel steil perceel, hoog boven het dorp gelegen, met bijzondere ondergrond: granit rose met pierres bleu. Bepaald geen standaard Beaujolais:…

    € 23,90

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.
© 2015 - 2024 Clavelin | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel

Om deze webwinkel te bezoeken moet je 18 jaar of ouder zijn.