Alexandre Plassat / Jura
Alexandre ontmoette ik voor het eerst bij Katie van Maison Maenad. Niet verwonderlijk, ze zijn oud collega's, beide werkten bij Ganevat. Ooit kwam Alexandre min of meer bij toeval in de wijn terecht, hij zocht een baantje om wat geld te verdienen om z'n rijbewijs te kunnen halen. Van het een kwam het ander, Alex volgde de wijnbouwschool en na enkele omzwervingen kwam hij terecht bij domaine Histoire d’Enfer in het Zwitserse Wallis, waar hij enkele jaren de wijnen maakte. Daarna ging hij aan de slag bij Ganevat, terwijl hij simultaan begon wat wijngaardjes bijelkaar te sprokkelen om z'n eigen domein op te starten. Inmiddels heeft hij 2,2 hectare weten te bemachtigen, en heeft zich gevestigd in Saint-Germain-lès-Arlay, iets ten noorden van Lons le Saunier.
Hoewel Alex veel heeft opgestoken bij Ganevat, benadrukt hij dat hij z'n eigen ideeën heeft over wijnmaken en het werk in de wijngaarden. Uiteraard werkt hij biologisch, en maakt de wijnen volledig natuurlijk, dus ook zonder toegevoegd sulfiet. Z'n eerste jaargangen heeft hij inmiddels -in microscopisch kleine hoeveelheden- op de markt gebracht en deze zijn direct een schot in de roos! Alex is zeer bescheiden, slaat zichzelf niet graag op de borst. Maar in alle stilte en op geheel eigen wijze heeft hij iets heel gaafs weten neer te zetten. "Future star" klinkt zo afgezaagd, maar Alexandre is het zonder twijfel.
De wijnen zijn schaars en worden op allocatie verdeeld tussen restaurants en vaste klanten.
- Le Bois Moisi 2019
Chardonnay (afkomstig van het gelijknamige perceel in Montain), direct geperst en daarna maarliefst 34 maanden (!) opgevoegd op oude fûts van 500 liter.
- Les Humains 2020
Chardonnay afkomstig van perceel Bois Moisi. Na een jaar vergisting op fût waren nog niet alle suikers vergist, en heeft Alex de wijn daarom voor 6 maanden op de marc van riesling gelegd, om de vergisting te stimuleren. Daarna…
- Au couvent 2021
De ondraaglijke lichtheid van Jura... 80% trousseau en 20% poulsard, afkomstig van het perceel, je raadt het al, Au Couvent. Op z'n zachtzinnigst gevinifieerd, inweking gedurende twee weken met hele trossen, daarna te rusten…
Winkelwagen
Mijn account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kun je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken